Op deze pagina vindt u alle monumenten, musea en bezienswaardigheden die met de Pilgrims te maken hebben in de binnenstad van Leiden.
De Blauwe Steen ligt op het symbolisch middelpunt van de vier kwartieren (of vierendelen), waarin de middeleeuwse stad Leiden tot de eerste uitbreiding van 1294 verdeeld was.
De Leidse Burcht is een van de meest markante monumenten van de stad. Een wandeling langs de kantelen van de ringmuur geeft u een uniek uitzicht over historisch Leiden.
Toen de Pilgrims in 1620 Leiden verlieten, moesten ze onderweg naar Delfshaven onder de Vlietbrug door.
Erfgoed Leiden en Omstreken houdt zich bezig met het verleden van de stad en de omliggende gemeenten. Het beheert onder andere de archieven van Leiden vanaf het jaar 1290. In de stadsarchieven zijn diverse documenten van de Pilgrims te vinden, zoals de ‘verblijfsvergunning’ uit 1609.
Op de plek waar Oude- en Nieuwe Rijn samenstromen staat de Hooglandse Kerk, een imposante laatgotische kruisbasiliek in het hart van Leiden en al eeuwenlang een plaats van samenkomst voor verschillende gelegenheden.
In 1611 kocht een groep Pilgrims enkele huisjes op deze plek. John Robinson en andere Pilgrims woonden in deze zogenaamde 'Engelse poort'. Omdat de Pilgrims geen eigen kerk hadden, hielden zij hun diensten hier.
James Chilton woonde met zijn familie in een hofje op de Langebrug.
Latijnse scholen behoorden aan het begin van de zeventiende eeuw tot het hoger onderwijs, net als de universiteit.
In deze oorspronkelijke veertiende-eeuwse woning krijg je een goed beeld van hoe de Pilgrims in Leiden hebben geleefd. Tevens vind je hier de geschiedenis van hun Leidse periode (1608-1620).
Voor de reformatie was deze kerk een halte voor bedevaarders op weg naar Santiago de Compostela.
In de zeventiende eeuw was de Nederduits Gereformeerde Kerk de officiële kerk van de Republiek. Andere kerkgenootschappen werden gedoogd, als ze maar uit het zicht bleven. De Lokhorstkerk is een goed voorbeeld van een dergelijke schuilkerk.
Met maar 60 minuten op de klok en veel moeilijke puzzels en raadsels is de Mayflower Escaperoom een spannende uitdaging voor families, vrienden en collega's.
De molen staat net als De Lakenhal in de stadsuitbreiding van 1611. Hiervoor werd de stadstimmerwerf aan het Galgewater gebouwd.
De Lakenhal was het centrum van de lakennijverheid in Leiden. Veel van de Pilgrims waren werkzaam in deze sector.
Al sinds de twaalfde eeuw is de Pieterskerk een centraal monument in Leiden. Met bijna 900 jaar historie is de Pieterskerk een belangrijke ontmoetingsplaats geweest in de Nederlandse geschiedenis.
Verscheidene Pilgrims zijn getrouwd in het stadhuis, onder wie William Bradford en Dorothy May.
De Pilgrims hadden geen eigen kerkgebouw en gebruikten daarom naast de Pieterskerk de Vrouwekerk en andere Leidse kerken voor hun doopsels, huwelijken en begrafenissen. De Vrouwekerk werd gebruikt door de Waalse gemeenschap, waarmee de Pilgrims veel contact hadden.
Naast dat alle waren van de markt hier werden gebracht om te wegen, was de pier van de Waag ook het eindpunt van de reguliere scheepvaart naar Leiden vanuit Haarlem en Amsterdam. De Pilgrims zetten hier voor het eerst voet aan wal, in Leiden.
Toen de Pilgrims in Leiden woonden, heette deze steeg de Stinksteeg. William Brewster woonde hier en had hier zijn drukkerij.
You'll be the first to hear important updates about the Mayflower programme, new itineraries and trade events.