Volg de reis van de Pilgrims

Het spoor van de Mayflower volgt de reis van de Pilgrims, het schip en hun tocht door dorpen, stadjes en steden. U kunt zelf in de voetsporen van de Pilgrims treden. Ontdek hoe ze meer dan tien jaar in Leiden leefden.

 

Key

  • pilgrim-crewHometowns.png Pilgrim & Crew Hometowns
  • mayflower-speedwellDestinations.png Mayflower & Speedwell Destinations
  • speedwellRoute.png Route of Speedwell
  • mayflowerRoute.png Route of Mayflower

Ontdek de Mayflower-bestemmingen

Bezoek de bestemmingen in Leiden die cruciaal waren in de reis van de Mayflower en haar passagiers. Lees verder voor informatie over de verbanden met de Mayflower van elke locatie.

Leiden, Holland

Hooglandse church LEIDEN

Leiden, Holland

Leiden was een vrijdenkende en religieus relatief tolerante stad met een lange geschiedenis in het herbergen van ontheemden. Na hun vlucht uit Engeland bouwden de Mayflower-Pilgrims hier een nieuw leven op. Ze kochten land in de buurt van de Pieterskerk en bouwden huizen die bekend kwamen te staan als de Engelse Poort. Ze leefden hier twaalf jaar, en in die tijd had de stad een diepe invloed op hun levens, een invloed die zelfs na hun vertrek nog doorwerkte. Het burgerlijk huwelijk was bijvoorbeeld een innovatie die de Pilgrims meenamen naar de nieuwe wereld. Onder de leiding van John Robinson werden de vluchtelingen toegelaten tot de stad. Hun verzoek werd beantwoord met: “Geen eerlicke persoonen weygeren vrije ende lybre incompst omme binnen deze stede…haer woonplaets te nemen”.

St. Helena's Church, Austerfield

St Helena Austerfield Church of William Bradford

Austerfield, Doncaster

William Bradford, uit Austerfield, in de buurt van Doncaster, werd in 1621 verkozen tot de tweede Gouverneur van de kolonie Plymouth in Massachusetts. Hij diende de kolonie bijna 30 jaar.

Boston Stump

Boston, Lincolnshire

Op een nacht in de herfst van 1607 wachtte een gepassioneerde en vastberaden groep mannen, vrouwen en kinderen in het geheim een boot op aan de rand van “The Wash” bij Scotia Creek, Fishtoft, in de buurt van Boston. Ze wilden zich tegen de autoriteit van de Engelse kerk verzetten en over de Noordzee naar Nederland ontsnappen, waar ze religieus vrij konden leven. Ze hadden bijna 100 kilometer gelopen vanuit Scrooby, vlak bij Gainsborough, in de hoop op een nieuw leven.

Dartmouth

The River Dart

Dartmouth

Na hun vertrek vanuit Southampton kwamen de Mayflower, met aan boord Pilgrims uit Noord-Engeland, en de Speedwell, met aan boord de Separatisten uit Leiden, niet erg ver voordat de Speedwell weer water begon te maken. Dit zou kunnen zijn veroorzaakt omdat ze te veel zeil had gespannen, waardoor haar kiel onder druk kwam te staan, of door directe sabotage door de onwillige bemanning. De schepen verlegden de koers naar Dartmouth voor reparatie, waar ze op 23 augustus 1620 aankwamen.

The Great Hall, Gainsborough Old Hall

The Great Hall at Gainsborough Old Hall

Gainsborough

Een aantal van de Separatisten baden, vermoedelijk in het geheim in Gainsborough Old Hall, met toestemming van de eigenaar, de handelaar William Hickman, die hun goed gezind was. Dit gebouw staat nu bekend als een van de best bewaard gebleven middeleeuwse landhuizen in Engeland.

Low Lighthouse, Harwich. Essex.

Harwich Low Lighthouse

Harwich, Essex

Geschiedenisfanaten mogen de haven van Harwich absoluut niet missen. Dit is de plek waar de Mayflower vermoedelijk gebouwd is en waar de kapitein van het schip, Christopher Jones, leefde en twee keer trouwde.

Ross Castle, Cleethorpes

Immingham

In het jaar volgend op de berechting van de congregatie van Scrooby in Boston Guildhall waagden de Pilgrims opnieuw een ontsnappingspoging, ditmaal met succes.

Smeatons Tower, Plymouth Hoe

Smeatons Tower Plymouth Hoe

Plymouth, England

De Mayflower en Speedwell waren Land’s End, het meest westelijke punt van Engeland, al bijna 500 kilometer voorbij toen het kleinere schip ernstig lek raakte en het risico te groot was om door te zeilen. Ze draaiden om naar Plymouth.

Scrooby Manor House

Scrooby & Babworth

De leiders van de religieuze Separatisten die in 1620 naar Amerika reisden, kwamen van oorsprong uit de Bassetlaw-regio van Nottinghamshire, waar hun geloof gevormd werd.

Mayflower Pub, Rotherhithe

Mayflower Pub, Rotherhithe

Southwark, London

Het verhaal van de Mayflower is sterk verbonden met Southwark, dat een grote rol speelde in de historische oversteek. Rotherhithe heeft een lange geschiedenis in de zeevaart en scheepsbouw, en is de plek waar Christopher Jones, de kapitein en deeleigenaar van het schip, en een groot deel van de bemanning leefden.

Mayflower Memorial, Southampton

Southampton

De Mayflower arriveerde tegen het eind van juli 1620 in Southampton, waar enkele dagen later de Speedwell, met aan boord de Pilgrims uit Leiden, zich bij haar aansloot. De bedoeling was dat beide schepen hier voorbereidingen zouden treffen om vervolgens samen naar Amerika te zeilen.

St. Peters Church, Droitwich

St Peters Church Droitwich Spa

Worcestershire

Droitwich Spa was lang een centrum voor zoutmijnbouw en groeide in de Romeinse tijd uit tot een belangrijke nederzetting genaamd Salinae. Het zoute water van Droitwich Spa bevindt zich diep onder de grond en manifesteert zich aan de oppervlakte in de vorm van bronnen. Het is, voor zover bekend, het sterkste natuurlijk voorkomende zoute water ter wereld, met 30% natuurlijke zouten. Dat is 10 keer zo zout als normaal zeewater en net zo zout als de Dode Zee.

Rotterdam, Holland

Rotterdam, Holland

De geschiedenis van de Pilgrim Fathers is nauw verweven met de stad Rotterdam. De oorsprong van de naam Pilgrims ligt zelfs in Delfshaven. Daar vertrok op 22 juli 1620 van de Middenkouskade een groep Engelse puriteinse calvinisten met de amper zeewaardige ‘Speedwell’ naar de Nieuwe Wereld. Ze hadden een missie: het opbouwen van een nieuwe samenleving, gemodelleerd naar het puriteins-protestantse gedachtegoed. Na een tussenstop in Southampton, waar ze overstapten op de ‘Mayflower’, bereikten de Pilgrims in november Cape Cod in Massachusetts. Daar ontpopten deze stichtelijke volhouders zich als de ideologische aartsvaders van de Verenigde Staten.

Mayflower Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte; schrijf je in voor de Mayflower nieuwsbrief!

Naam

Twitter

LinkedIn