Boston, Lincolnshire

Op een nacht in de herfst van 1607 wachtte een gepassioneerde en vastberaden groep mannen, vrouwen en kinderen in het geheim een boot op aan de rand van “The Wash” bij Scotia Creek, Fishtoft, in de buurt van Boston. Ze wilden zich tegen de autoriteit van de Engelse kerk verzetten en over de Noordzee naar Nederland ontsnappen, waar ze religieus vrij konden leven. Ze hadden bijna 100 kilometer gelopen vanuit Scrooby, vlak bij Gainsborough, in de hoop op een nieuw leven.

Ze hadden met een kapitein afgesproken dat ze met zijn schip mee konden reizen, maar in plaats daarvan werden ze door hem verraden. De plaatselijke militie arresteerde hen en nam al hun geld, boeken en persoonlijke eigendommen in beslag. De groep werd met lege handen en zonder hoop per schip terug naar Boston gebracht en daar opgesloten en berecht in de Guildhall, waarin de plaatselijke rechtbank en cellen waren gevestigd. Na een maand werden de meesten teruggestuurd naar “hun plaats van herkomst”, maar zeven van hun leiders werden naar de hogere Assizes-rechtbank in Lincoln gebracht.

Tegenwoordig kunt u de Boston Guildhall bezoeken en de cellen waarin deze mensen gevangen werden gehouden, bezichtigen. Niet ver hiervandaan staat het Pilgrim Fathers-monument, op de plaats bij Scotia Creek waarvandaan ze hun ontsnappingspoging deden.

Dankzij de ligging van Boston aan de rand van de Noordzee en de rivierverbinding met Lincoln ontwikkelde de stad zich tot een belangrijk handelscentrum.

In de vroege middeleeuwen was alleen Londen een rijkere en belangrijkere haven dan Boston: de welvaart van Boston was gebaseerd op wol. In deze periode waarin wol het hoofdexportproduct van Engeland was, verscheepte de stad jaarlijks drie miljoen schapenvachten naar het buitenland, en dat bracht een flinke winst op.

Naarmate de waarde van wol daalde, veranderde de stad. Tegen de achttiende eeuw kreeg de stad een nieuwe economische impuls dankzij de agrarische revolutie. Boston was in deze periode verantwoordelijk voor een derde van het graan van London, dat direct vanuit graanpakhuizen langs de rivier werd verscheept. Ook nu had deze welvaart invloed op de architectuur van de stad, en veel prachtige Georgiaanse gebouwen zijn er tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

Bezoek Boston

Boston is een levendige historische haven- en marktstad aan de rivier de Witham, die in de Noordzee uitmondt in het gebied aan de Engelse oostkust dat bekendstaat als “The Wash”. Boston en haar prachtige kerk zijn beide vernoemd naar Sint Botolph, een Angelsaksische monnik die volgens de overlevering in de zevende eeuw dit gebied bezocht.

Tegenwoordig is Boston een gevarieerde en levendige stad waar veel valt te ontdekken, waaronder een breed aanbod aan kwalitatief waardevolle nationale en onafhankelijke winkels, prachtige eetgelegenheden en een unieke geschiedenis en erfgoed. De middeleeuwse welvaart van Boston is nog steeds zichtbaar in de gebouwen die uit die periode bewaard zijn gebleven en te bezichtigen zijn, zoals de Sint Botolphkerk (plaatselijk bekend als “The Stump”), de St Mary’s Guildhall (oftewel Sint Mariagildehuis) en de schitterende Marktplaats – en dat zijn maar drie voorbeelden. De grote wekelijkse markten, die elke woensdag en zaterdag worden gehouden, en de jaarlijkse May Fair (Mei-jaarmarkt) zijn ook middeleeuwse erfenissen waar bezoekers uit de wijde omtrek op afkomen.

In de omgeving vindt u vogelbeschermingslocaties, zoals Frampton Marsh en Frieston Shore, waar bezoekers de enorme diversiteit van The Wash kunnen ervaren en die bijzonder populair zijn onder vogelaars, families en bezoekers die de bijzondere natuur van dit deel van Engeland van dichtbij willen meemaken.

Boston Mayflower Highlights

Start Explore the Mayflower Trail

Sign up for the latest Mayflower 400 news

You'll be the first to hear the latest Mayflower news, events, and more.

Twitter

LinkedIn