Dartmouth

Na hun vertrek vanuit Southampton kwamen de Mayflower, met aan boord Pilgrims uit Noord-Engeland, en de Speedwell, met aan boord de Separatisten uit Leiden, niet erg ver voordat de Speedwell weer water begon te maken. Dit zou kunnen zijn veroorzaakt omdat ze te veel zeil had gespannen, waardoor haar kiel onder druk kwam te staan, of door directe sabotage door de onwillige bemanning. De schepen verlegden de koers naar Dartmouth voor reparatie, waar ze op 23 augustus 1620 aankwamen.

Volgens de passagiers was de Speedwell zo lek als een mandje en had ze dringend onderhoud nodig. De bevolking van Dartmouth stond enigszins argwanend tegenover de Pilgrims en terwijl de reparaties in de haven Bayard’s Cove werden uitgevoerd, ging de Mayflower stroomopwaarts op de Dart-rivier voor anker, naast een heuvel die nu bekendstaat als Pilgrim Hill. Hoewel de waterkant sindsdien nogal veranderd is, zouden de Pilgrims vandaag de dag nog steeds het een en ander herkennen, zoals het Tudor Bayard’s Cove Fort, Lower Street, Smith Street, St Saviour’s Church en Agincourt House, tegenwoordig het Royal Castle Hotel.

De bekwame vaklieden van de haven hadden een week nodig om de schade ongedaan te maken. Daarna pas zeilden de schepen weer het Kanaal op, richting de Noord-Atlantische oceaan.

Bezoek Dartmouth

Dartmouth ligt aan de rivier Dart in South Devon. Het is een echt schilderachtig stadje dat erfgoed, fantastische winkelmogelijkheden en eetgelegenheden combineert met een levendige waterkant waar zeilers graag actief zijn. De jaarlijkse Royal Regatta is een van de grootste zeilevenementen in het VK, en trekt bezoekers van over de hele wereld.

Het Britannia Royal Naval College – oftewel Koninklijk Scheepscollege van Brittannië – stamt uit 1863 en kijkt van haar positie op de heuvel uit over de haven van Dartmouth. Hier kregen alle officieren van de koninklijke vloot hun voorbereidende militaire scheeps- en leiderschapstraining ondergingen. Het College biedt af en toe rondleidingen, en is vermoedelijk de plek waar Koningin Elizabeth Prins Philip ontmoette.

Dartmouth is een creatieve stad – de smalle straatjes van het winkelhart van de stad staan bol van de lokale artiesten en hun eigen winkeltjes en galerijen. Het Flavel Arts Centre biedt een gevarieerd programma aan evenementen en tentoonstellingen met voor elk wat wils.

De stad heeft ook veel historisch en sociaal erfgoed, en er zijn mogelijkheden voor rondleidingen door de oude stad. Het nabijgelegen Dartmouth Museum, gehuisvest in het zeventiende-eeuwse “Butterwalk”, vertelt verhalen over de scheepsvaartgeschiedenis van de stad. De oudste bewaard gebleven stoommachine ter wereld, uitgevonden door de in Dartmouth geboren Thomas Newcomen, kan in het Dartmouth Visitor Centre worden bezichtigd. Andere interessante locaties zijn bijvoorbeeld Bayard’s Cove Fort (1510), Dartmouth Castle (1488) en de kerken St Saviour’s (1372) en St Petrox (1641).

Dartmouth Mayflower Highlights

  • Evenementen
  • Bezienswaardigheden
  • Accommodaties
Mayflower Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte; schrijf je in voor de Mayflower nieuwsbrief!

Naam

Twitter

LinkedIn