Leiden, Holland

Leiden was een vrijdenkende en religieus relatief tolerante stad met een lange geschiedenis in het herbergen van ontheemden. Na hun vlucht uit Engeland bouwden de Pilgrims hier een nieuw leven op. Ze kochten land in de buurt van de Pieterskerk en bouwden huizen die bekend kwamen te staan als de Engelse Poort. Ze leefden hier twaalf jaar, en in die tijd had de stad een diepe invloed op hun levens, een invloed die zelfs na hun vertrek nog doorwerkte. Het burgerlijk huwelijk was bijvoorbeeld een innovatie die de Pilgrims meenamen naar de nieuwe wereld.

Onder de leiding van John Robinson werden de vluchtelingen toegelaten tot de stad. Hun verzoek werd beantwoord met: “Geen eerlicke persoonen weygeren vrije ende lybre incompst omme binnen deze stede…haer woonplaets te nemen”. Vanaf 1620 emigreerde een deel van de Pilgrim-gemeenschap van Leiden naar Noord-Amerika.

 

 

 Er waren verschillende redenen waarom de Pilgrims Leiden verlieten. De religieuze vrijheid was ook in Nederland beperkt. Bovendien dreigde er oorlog, omdat het Twaalfjarig Bestand met Spanje in 1621 zou aflopen. Ook was de economische situatie van de Pilgrims niet altijd even goed, en tot slot waren ze bang dat hun kinderen te zeer in de Nederlandse maatschappij en kerk zouden integreren. Wat dat laatste betreft hadden ze gelijk. Meer dan de helft van de groep bleef in Leiden, en op den duur waren ze niet meer van de lokale bevolking te onderscheiden.

De schepen die de Pilgrims de Atlantische oceaan over voeren, zijn beroemd geworden: Mayflower (1620), Fortune (1621), Anne en Little James (1623) en de tweede Mayflower (1629).

Hun jaren in Nederland vormden de basis voor hun nieuwe gemeenschap in Amerika. Daarom zijn er nog steeds oude Leidse tradities in de moderne VS te onderscheiden.

Bezoek Leiden

Leiden ligt slechts 30 minuten van Amsterdam en is nog steeds even gastvrij en charmant als toen de Pilgrims erheen verhuisden. De stad ademt geschiedenis en heeft een groot aantal historische locaties, monumenten, hofjes… en natuurlijk windmolens! Daarnaast is er meer dan 28 kilometer aan water te verkennen.

In een prachtig bewaard gebleven huis uit ca 1365-1370 in de buurt van de klokkentoren van de Hooglandse Kerk vindt u het Leiden American Pilgrim Museum, dat de verhalen vertelt van de stichters van New England, de Pilgrims. Meubilair uit de tijd van de Pilgrims belicht verschillende aspecten van het dagelijks leven. Gebeurtenissen waarbij de Pilgrims zelf betrokken waren worden geïllustreerd met een indrukwekkende verzameling aan zestiende- en zeventiende-eeuwse kaarten en gravures van kunstenaars als Gerard Mercator, Adrian van de Venne, Adriaen van Ostade en Jacques de Gheyn.

De Pieterskerk is vernoemd naar Sint Pieter, de beschermheilige van Leiden, en is in 1131 gebouwd in voornamelijk laatgotische stijl. De Pieterskerk is verbonden met de Pilgrims: hun leider John Robinson leefde vlakbij in de Kloksteeg. John Robinson is begraven in de Pieterskerk, evenals de arts Herman Boerhaave en de schilder Jan Steen (wiens werk tegenwoordig in het Rijksmuseum hangt). De kerk zelf heeft ook een kleine expositie over de Pilgrims in Leiden.

Leiden Mayflower Highlights

  • Bezienswaardigheden
  • Accommodaties

Leiden American Pilgrim Museum

In deze oorspronkelijke veertiende-eeuwse woning krijg je een goed beeld van hoe de Pilgrims in Leiden hebben geleefd. Tevens vind je hier de geschiedenis van hun Leidse periode (1608-1620).

Pieterskerk Leiden

Al sinds de twaalfde eeuw is de Pieterskerk een centraal monument in Leiden. Met bijna 900 jaar historie is de Pieterskerk een belangrijke ontmoetingsplaats geweest in de Nederlandse geschiedenis.

Erfgoed Leiden en Omstreken

Erfgoed Leiden en Omstreken houdt zich bezig met het verleden van de stad en de omliggende gemeenten. Het beheert onder andere de archieven van Leiden vanaf het jaar 1290. In de stadsarchieven zijn diverse documenten van de Pilgrims te vinden, zoals de ‘verblijfsvergunning’ uit 1609.

Museum De Lakenhal

De Lakenhal was het centrum van de lakennijverheid in Leiden. Veel van de Pilgrims waren werkzaam in deze sector.

De Vliet

Toen de Pilgrims in 1620 Leiden verlieten, moesten ze onderweg naar Delfshaven onder de Vlietbrug door.

Lodewijkskerk

Voor de reformatie was deze kerk een halte voor bedevaarders op weg naar Santiago de Compostela.

De Burcht

De Leidse Burcht is een van de meest markante monumenten van de stad. Een wandeling langs de kantelen van de ringmuur geeft u een uniek uitzicht over historisch Leiden.

Vrouwekerk

De Pilgrims hadden geen eigen kerkgebouw en gebruikten daarom naast de Pieterskerk de Vrouwekerk en andere Leidse kerken voor hun doopsels, huwelijken en begrafenissen. De Vrouwekerk werd gebruikt door de Waalse gemeenschap, waarmee de Pilgrims veel contact hadden.

Stadhuis

Verscheidene Pilgrims zijn getrouwd in het stadhuis, onder wie William Bradford en Dorothy May.

Blauwe Steen

De Blauwe Steen ligt op het symbolisch middelpunt van de vier kwartieren (of vierendelen), waarin de middeleeuwse stad Leiden tot de eerste uitbreiding van 1294 verdeeld was.

William Brewstersteeg

Toen de Pilgrims in Leiden woonden, heette deze steeg de Stinksteeg. William Brewster woonde hier en had hier zijn drukkerij.

Jean Pesijnhof

In 1611 kocht een groep Pilgrims enkele huisjes op deze plek. John Robinson en andere Pilgrims woonden in deze zogenaamde 'Engelse poort'. Omdat de Pilgrims geen eigen kerk hadden, hielden zij hun diensten hier.

Latijnse school

Latijnse scholen behoorden aan het begin van de zeventiende eeuw tot het hoger onderwijs, net als de universiteit.

Lokhorstkerk

In de zeventiende eeuw was de Nederduits Gereformeerde Kerk de officiële kerk van de Republiek. Andere kerkgenootschappen werden gedoogd, als ze maar uit het zicht bleven. De Lokhorstkerk is een goed voorbeeld van een dergelijke schuilkerk.

Langebrug

James Chilton woonde met zijn familie in een hofje op de Langebrug.

Hooglandse Kerk

Op de plek waar Oude- en Nieuwe Rijn samenstromen staat de Hooglandse Kerk, een imposante laatgotische kruisbasiliek in het hart van Leiden en al eeuwenlang een plaats van samenkomst voor verschillende gelegenheden.

Waag

Naast dat alle waren van de markt hier werden gebracht om te wegen, was de pier van de Waag ook het eindpunt van de reguliere scheepvaart naar Leiden vanuit Haarlem en Amsterdam. De Pilgrims zetten hier voor het eerst voet aan wal, in Leiden.

Mayflower Escaperoom

Met maar 60 minuten op de klok en veel moeilijke puzzels en raadsels is de Mayflower Escaperoom een spannende uitdaging voor families, vrienden en collega's.

Molen De Put

De molen staat net als De Lakenhal in de stadsuitbreiding van 1611. Hiervoor werd de stadstimmerwerf aan het Galgewater gebouwd.

Universiteit

De universiteit is in 1575 gesticht en is daarmee de oudste universiteit van Nederland. John Robinson nam er deel aan verhitte theologische debatten.

Boutique Hotel De Barones van Leyden

Twee kleinschalige boutique hotels gelegen in historische grachtenpanden in het centrum van Leiden. Beide panden beschikken over 5 bijzondere kamers.

Boutique Hotel Huys van Leyden

Twee kleinschalige boutique hotels gelegen in historische grachtenpanden in het centrum van Leiden. Beide panden beschikken over 5 bijzondere kamers.

City Hotel Nieuw Minerva

Sfeervol familiehotel in monumentale panden, gelegen aan de gracht, midden in de gezellige binnenstad van Leiden.

City Resort Hotel Leiden

Alle kamers zijn gelegen op de 10e en 11e verdieping van het Level gebouw en van daaruit heeft u een magistraal uitzicht; enerzijds met panorama uitzicht over de oude binnenstad van Leiden en anderzijds met uitzicht op de duinkoppen van het Noordzeestrand.

Holiday Inn Leiden

Ruim opgezet, veelzijdig hotel. Zeer geschikt voor zakelijke gasten, groepen, meetings én gezinnen.

Golden Tulip Leiden Centre

Centraal gelegen ruim hotel met luxe kamers, schuin tegenover het Centraal Station van Leiden.

Hilton Garden Inn Leiden

In de ruime kamers van het Hilton Garden Inn Leiden kan je heerlijk ontspannen. Met verstelbare bedden en kosteloze wifi en een goed restaurant is Hilton Garden Inn Leiden de uitkomst voor verschillende congressen.

Kasteel Oud Poelgeest

De stijlvolle vergaderzalen bieden veel daglicht, zijn voorzien van alle moderne apparatuur en hebben elk een bijzondere sfeer: van verbouwde hooizolder tot een 18e-eeuwse stijlkamer.

Hotel Mayflower

Familiehotel met ruime kamers met zicht op water van de Oude Vest, een van de breedste grachten van Leiden, met historische gevels. Midden in het hart van Leiden.

Hotel De Doelen

Dit prettige hotel is gelegen aan één van de mooiste grachten van Europa, het Rapenburg en ligt midden in het sfeervolle centrum van Leiden.

Van der Valk Hotel Leiden

Het hotel bevindt zich aan de rand van de historische stad Leiden. Het is prachtig gelegen, direct aan het water, met een open vaarverbinding naar de binnenstad.

Tulip Inn Leiden Centre

Centraal gelegen comfortabel hotel, schuin tegenover het station van Leiden. Geschikt voor alle doelgroepen, zowel zakelijk als particulier.

Villa Rameau

Vroeger de kosterswoning van de monumentale Pieterskerk Leiden, nu een prachtige stadsvilla waar men in het hart van Leiden kan overnachten.

Ontdek

Mayflower Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte; schrijf je in voor de Mayflower nieuwsbrief!

Naam

Twitter

LinkedIn