Plymouth, Engeland

De Mayflower en Speedwell waren Land’s End, het meest westelijke punt van Engeland, al bijna 500 kilometer voorbij toen het kleinere schip ernstig lek raakte en het risico te groot was om door te zeilen. Ze draaiden om naar Plymouth.

De passagiers hadden nu al zes ellendige, klamme weken in een kleine ruimte op zee doorgebracht, en desondanks waren ze nauwelijks opgeschoten. En dat terwijl ze met een goede wind en goed geluk tegen deze tijd al in de buurt van hun bestemming hadden kunnen zijn. De Speedwell werd uiteindelijk niet zeewaardig verklaard. Een aantal van de Pilgrims gaf het op, en de rest propte zich samen aan boord van de Mayflower, die ondanks de grotendeels lege portemonnee vers proviand nodig had.

Op 16 september vertrok het schip met aan boord zo’n 30 zeelui en 102 passagiers. Iets minder dan de helft daarvan waren Separatisten, de rest “economische migranten”: ervaren vaklui die door de investeerders waren ingehuurd om te helpen de kolonie op te bouwen.

Voor zover we weten, werden de Pilgrims in Plymouth warm onthaald. De passagiers die niet aan boord van het schip leefden, vonden waarschijnlijk onderdak in huizen rond de kade, zoals Island House en het Elizabethan House. Deze gebouwen staan er nog steeds.

Island House, aan Southside Street, dateert uit de jaren tussen 1572 en 1600, en is naar verluidt een van de huizen waarin de Pilgrims werden opgevangen voordat ze naar de Nieuwe Wereld vertrokken.

Het Elizabethan house, aan New Street, stond toen het in de jaren 1580 gebouwd werd bekend als London House. Mogelijk was het kantoor in Plymouth van de London Company of Virginia. Tegenwoordig noemt men dit gebouw het Elizabethan House, omdat het tijdens de regeerperiode van Koningin Elizabeth I gebouwd is.

De protestantse bevolking stond ook welwillend tegenover de bedoelingen van de Pilgrims. Plymouth had een lange protestantse geschiedenis, en de haven had voorheen dienstgedaan als basis voor de oorlog van het destijds protestantse Engeland tegen katholiek Europa.

Bovendien waren de mensen van Plymouth zeer geïnteresseerd in de bestemming van de Pilgrims. Toen de Speedwell en de Mayflower in Plymouth voor anker gingen, hadden veel families uit de stad hun mannen al af zien varen naar de viswateren in New England en Newfoundland. Ze wisten waarschijnlijk ook dat eind Augustus te laat was om de Atlantische oceaan over te steken, en dat hun mannen binnenkort weer terug zouden keren.

De scheepsbouwers van Plymouth constateerden dat de Speedwell niet tegen de oversteek opgewassen was, en de Mayflower de tocht dus alleen zou moeten maken. Er was niet genoeg ruimte voor iedereen aan boord van één schip, maar tegen deze tijd hadden een aantal Pilgrims de moed al verloren, en waren anderen simpelweg te ziek en zwak om verder te reizen.

Visiting Plymouth

Plymouth – de zeestad van Engeland

Plymouth staat bekend als een centrum van reizen, ontdekkingstochten en militair belang. Meer dan duizend jaar lang is de spectaculaire waterkant al een aanleg- en vertrekplaats voor avonturiers, emigranten, handelslui, soldaten en zeelieden. En het is uiteraard ook de vertrekplaats van de Mayflower, hetgeen wordt herdacht met de Mayflower Steps.

De prachtige uitzichten over zee-inham Plymouth Sound vanaf de Hoe zal u letterlijk met stomheid slaan. Maak net als de Pilgrims een boottocht over de Sound en geniet van een spectaculair uitzicht over de stad achter u.

Tegenwoordig is Plymouth een smeltkroes van historische locaties, monumenten en musea en een stad met bruisend cultureel leven en fantastische eetgelegenheden. Dicht in de buurt vindt u enkele van de mooiste stranden van Engeland!

De bezienswaardigheden van Plymouth ontdekt u het beste te voet – verken het Barbican, Sutton Harbour, Royal William Yard en de Hoe. De vrijwillige gidsenorganisatie “One Small Candle” biedt een vriendelijke meet & greet en treedt op als Pilgrim-ambassadeur.

Bent u in Devon? Dan is cream tea een must!

Bezoekers wordt ook sterk aangeraden om de brug Tamar Bridge over te steken naar het Cornwall van de beroemde serie Poldark, waar zij kunnen genieten van nog meer prachtige kust, uitmuntende visrestaurants en attracties als het Eden Project.

Plymouth Mayflower Highlights

  • Mayflower Events
  • Bezienswaardigheden
  • Accommodaties
Mayflower Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte; schrijf je in voor de Mayflower nieuwsbrief!

Naam

Twitter

Amazing! Take a look at the virtual reconstruction of Leiden by @verborgenstad (the hidden city foundation). Look a… https://t.co/kROxUiaK27

Volg @mayflower400nl

LinkedIn