Het ss (stoomschip) Rotterdam is een van de voormalige vlaggenschepen van de Holland-Amerika Lijn. Gebouwd tussen 1956-1958 door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij NV en in september 1958 officieel te water gelaten door Koningin Juliana, maakte ‘De Rotterdam’ in 1959 haar eerste proefvaart. Vanaf dat moment heeft het schip de laatste decennia van de passagiersvaart tussen Rotterdam en New York meegemaakt. Door de tijd heen werd ze echter meer voor cruisevaart ingezet. De laatste trans-Atlantische passagierstocht vond plaats in 1968, waarna ze bij de RDM werd verbouwd voor verdere inzet als cruiseschip. Sindsdien heeft De Rotterdam een woelige tijd gekend met onder meer een verandering van thuishaven (van Rotterdam naar Willemstad), diverse verbouwingen en renovaties, een overname door Amerikaanse cruisemaatschappij Premier Cruises en daarop volgende een naamsverandering naar De Rembrandt (1997). Een dieptepunt werd bereikt toen het schip in 2000 aan de ketting werd gelegd als gevolg van een faillissement van Premier Cruises. Vooral door de oprichting van een stichting die zich volledig richtte op het behoud van deze ‘Grande Dame’ is het schip alsnog van haar definitieve ondergang gered en volledig gerestaureerd. Na diverse omzwervingen en omvangrijke renovaties vond het hernoemde ss Rotterdam in 2008 haar laatste, definitieve plek aan het Katendrechtse Hoofd (Maashaven) in Rotterdam, waar het sindsdien dienst doet als populaire attractie, hotel, restaurant, congreslocatie en meer.
Pilgrim Fathers, Holland Amerika Lijn, Hotel New York en ss Rotterdam
Het vertrek van de Pilgrim Fathers in 1620 vanuit Delfshaven naar Amerika (eerst op de Speedwell, en vanaf Southampton op het grotere en zeewaardiger schip de Mayflower), is het historische startsein geweest voor lieden die hun geluk of een betere toekomst over de oceaan wilden zoeken. Steeds vaker vertrokken Nederlanders, die droomden van een beter bestaan, vanuit Rotterdam naar Amerika. De geschiedenis van de huidige Holland Amerika Lijn, Hotel New York en ss Rotterdam zijn onlosmakelijk met het verhaal van de Pilgrim Fathers verbonden.
Van Nederlandsch-Amerikaanse Stoomvaart-Maatschappij tot HAL
Terwijl de Pilgrim Fathers in de periode vanaf 1620 eerst op Cape Cod en daarna in Massachusetts vaste voet aan de Amerikaanse grond kregen en een eigen gemeenschap stichtten, reisden door de tijd heen meer Nederlandse gelukszoekers via Rotterdam af naar Amerika. In de 17e en 18e eeuw met de zeilschepen van toen. Begin 19e eeuw vertrok het eerste stoomschip over de Atlantische Oceaan. In 1871 leidde dit tot de oprichting van de vennootschap Plate, Reuchlin & Co door de heren Antoine Plate Otto Reuchlin. Via deze onderneming boden zij een rechtstreekse verbinding tussen Nederland en Amerika, uitgevoerd met stoomschepen. De vennootschap werd twee jaar later, in 1873 omgedoopt tot NV Nederlandsch-Amerikaanse Stoomvaart-Maatschappij (de NASM). Tot de eeuwwisseling naar de 20e eeuw zouden ongeveer 1 miljoen mensen vanuit Rotterdam naar Amerika vertrekken. In 1875 werd de Nieuwe Waterweg geopend, wat de start was voor de ontwikkeling van Rotterdam als belangrijke Europese en wereldhaven. New York werd een vaste bestemming voor schepen vanuit Rotterdam. In de volksmond werd de verbinding via stoomschip van Rotterdam naar Amerika al de ‘Holland-Amerika Lijn’ genoemd, wat ertoe leidde dat de NASM dit in 1896 officieel aan haar naam toevoegde: NV Nederlandsch-Amerikaanse Stoomvaart-Maatschappij 'Holland-Amerika Lijn' (kortweg HAL). Het duurde tot 1973 voordat de naam uiteindelijk werd ingekort tot Holland Amerika Lijn NV.
Van directiegebouw tot Hotel New York
Het huidige Hotel New York op de kop van de Wilhelminakade is ontstaan als directiegebouw van de NASM en is tussen 1901-1917 gebouwd door architecten Muller, Droogleever Fortuyn en Van der Tak. Het gebouw werd neergezet op vrijwel dezelfde plek waar de NASM eerder al een hotel met de naam ‘Hotel New:York’ had gevestigd. Het van oorsprong vrij massieve en statige directiegebouw is door de tijd heen aangepast met Jugendstil-elementen en de twee torentjes, die het gebouw tot op de dag van vandaag kenmerken.
Tegenwoordig heeft Hotel New York de status van Rijksmonument en is het een populaire attractie, een bijzonder hotel en een zeer populair restaurant (ook met de nieuwe additie van cocktailbar NY Basement) ineen. Op mooie dagen drommen zowel Rotterdammers als toeristen uit binnen- en buitenland samen om te genieten van het gebouw, de terrassen aan het water met het adembenemende uitzicht. En regelmatig zijn er trouwende stelletjes te spotten die hier samen hun nieuwe leven beginnen!
Van gelukzoekers tot cruises
Van de eerste oversteek door de Pilgrim Fathers (1620) tot aan 1978 was de trans-Atlantische verbinding tussen Rotterdam en New York de primaire verbinding voor gelukzoekers en landverhuizers. In de loop van de tijd en door de opkomst van het vliegverkeer werd de route per stoomschip echter minder belangrijk voor reizigers tussen het Europese en Amerikaanse continent. De functie van de HAL-schepen veranderde langzamerhand richting de cruisevaart. Het allerlaatste passagiersschip dat vanuit Rotterdam naar New York vertrok was in 1971 de Nieuw Amsterdam II. Kort hierna verkocht de HAL ook de vrachtschepen-divisie en concentreerde de organisatie zich op cruises. Het hoofdkantoor werd van Rotterdam naar New York verplaatst. Het hoofdkwartier op de Wilhelminapier bleef vervolgens lang leegstaan, totdat het in 1993 werd omgedoopt tot Hotel New York.
Historie en toekomst ineen op een unieke locatie
Holland-Amerika Lijn, Hotel New York, ss Rotterdam. Drie namen, drie gezichten, alle nauw verbonden met de geschiedenis van de stad en haven van Rotterdam. Met hun wortels in de Rotterdamse klei, op een bijzondere plek waar je de geschiedenis nog kunt ademen en de toekomst aan de horizon ontwaart. Parels van het Rotterdam van toen en van nu.
Waar de Pilgrim Fathers in 1620 vanuit Delfshaven het startsein gaven voor mensen die hun geluk k of een betere toekomst ergens anders in de wereld wilden zoeken, ervaar je vandaag de dag bij al die mooie parels en locaties in de stad nog vrijwel hetzelfde gevoel. Je ruikt het zout van de zee, een prachtig cruiseschip aan de kade, het lonkende water. In gedachten maak je de oversteek en ontdek je nieuwe vergezichten en beleef je avonturen. Kortom; het vertrek van de Pilgrim Fathers uit Delfshaven in 1620 laat zelfs nu nog zijn sporen na. In Delfshavenen op andere bijzondere plekken in Rotterdam.
An intimate hotel right in the city centre of Leiden.
The Huys van Leyden is an intimate hotel right in the city centre of Leiden
When the Pilgrims left Leiden in 1620 they passed under the Vlietbrug on their way to Delfshaven.
Not only were all wares coming to market brought here to be weighed, the landing in front of the Weigh House was the terminus of regular boat service to Leiden from Haarlem and Amsterdam. Here is where the Pilgrims first set foot on Leiden’s land.
Blijf op de hoogte; schrijf je in voor de Mayflower nieuwsbrief!