Southampton

De Mayflower arriveerde tegen het eind van juli 1620 in Southampton, waar enkele dagen later de Speedwell, met aan boord de Pilgrims uit Leiden, zich bij haar aansloot. De bedoeling was dat beide schepen hier voorbereidingen zouden treffen om vervolgens samen naar Amerika te zeilen.

Southampton was een welvarende zeehaven die alle commerciële voorzieningen bood die nodig waren om het benodigde proviand en materiaal aan te schaffen voor de lange zeereis. Veel van de gebouwen en straten die de Pilgrims destijds zagen, bestaan nu nog steeds.

De stad had handelsrelaties opgebouwd met Virginia en Newfoundland, dus waren er veel ervaren zeelui die de gevaarlijke oversteek over de Atlantische Oceaan al eerder hadden gemaakt. John Alden, een kuiper, sloot zich bij de Mayflower aan, en vermoedelijk is dit ook waar William Brewster aan boord glipte, nadat hij zich schuil had gehouden wegens het uitgeven van materiaal waarmee hij zich de woede van Koning James op de hals had gehaald.

Stephen Hopkins uit Hampshire kwam hier ook aan boord. Hij staat bekend als de enige passagier van de Mayflower die reeds ervaring had in de Nieuwe Wereld: in 1609 had hij in Bermuda schipbreuk geleden.

Er bestonden al zorgen over de Speedwell, die lek was geraakt en gerepareerd moest worden. Maar op 15 augustus lichtten de twee schepen het anker en hesen ze de zeilen.

Southampton was om meerdere redenen een ideale plaats om de reis te beginnen. Het water bij de stad is een van de grootste natuurlijke havens ter wereld en vormt een veilige ankerplaats. Bovendien is de haven dankzij het unieke dubbele tij 16 uur per dag toegankelijk.

Southampton was een echte zeestad (“Sea Town”; sinds 1964 zelfs “Sea City”), die alle benodigdheden bood voor de voorbereiding van een zeeavontuur. Langgerekte kades en werven boden makkelijke toegang tot de commerciële voorzieningen, en zodoende was Southampton een zeer succesvolle handelshaven – en is dat nog steeds.

Ofschoon er veel lokale handel plaatsvond vanuit de omliggende graafschappen - Hampshire, Dorset, Wiltshire, Sussex, en zelfs Frankrijk en de Kanaaleilanden – waren er ook handelsrelaties met Virginia en Newfoundland. Daardoor waren er in de stad ook veel ervaren zeelui die de gevaarlijke oversteek over de Atlantische oceaan al eerder hadden gemaakt.

John Alden, een kuiper, sloot zich hier bij de Mayflower aan, en ene George Alden, mogelijk zijn vader, woonde aan de hoofdstraat. Uit het stadsarchief blijkt dat de gemeenteraad werd opgedragen om in juli honderd zeelui en matrozen te ronselen voor de Koninklijke Marine. Mogelijk was dit voor sommigen genoeg reden om zich bij de bemanning van de Mayflower te voegen.

De Speedwell bleek lek te zijn en men vermoedde dat dit kwam doordat ze mogelijk een te grote mast en te veel zeiloppervlak had. Dankzij de uitgebreide scheepsbouw en -reparatievoorzieningen vlak bij West Quay konden de reparaties snel worden uitgevoerd.

Volgens het Book of Instruments-archief van Southampton werd daar in 1606 een schip genaamd Speedwell gebouwd; mogelijk was dit hetzelfde schip, dat nu dus was teruggekeerd naar haar thuishaven.

Maar het belangrijkste voordeel voor de expeditie was de beschikbaarheid van alle benodigdheden voor zowel de reis als het opzetten van een permanente nederzetting in de Nieuwe Wereld. Waarschijnlijk deden de Pilgrims en kolonisten overdag inkopen en sliepen ze ‘s nachts aan boord van de schepen. Volgens de overlevering lagen deze net naast West Quay voor anker.

In 1620 leefden er 153 handelaren in de stad. Daarvan zaten er wel 118 geheel of gedeeltelijk in de wolhandel, maar het was nog steeds genoeg om in alle voor zelfvoorzienendheid benodigde goederen en materiaal te voorzien.

Toen de Mayflower en de Speedwell op die zaterdag 15 augustus na een druk en hectisch verblijf samen vertrokken, hadden ze geen flauw idee dat hun doorzettingsvermogen zou leiden tot de stichting van New England.

Southampton heeft uitgebreide archieven over de Pilgrims, die in het stadsarchief te vinden zijn.

Bezoek Southampton

Southampton is rijk aan maritiem erfgoed en staat tegenwoordig bekend als de cruisehoofdstad van Europa. De stad heeft een levendige sfeer met een indrukwekkend aanbod op zowel cultureel als winkelgebied – het is zelfs één van de top tien winkelbestemmingen in het VK. De Mayflower is niet de enige reis waar de stad om bekendstaat. De Titanic vertrok hier in 1912 vanaf het White Start-dok. Het Sea City-museum verhaalt over deze tragische reis, die de levens van veel Southamptonaren beïnvloedde.

In de prachtige kunstgalerijen in de stad vindt u een aantal van de mooiste collecties buiten London, er daarnaast tonen en verkopen er ook veel plaatselijke artiesten en creatievelingen hun werk. In het kader van avondvermaak, voert het Mayflower-theater regelmatig West End-musicals en balletvoorstellingen op.

De schrijfster Jane Austen leefde van 1806 tot 1809 in Southampton, en de Jane Austen wandelroute loopt langs de plaatsen die ze in die jaren bezocht.

Ook New Forest National Park, het historische Winchester en de zeestad Portsmouth zijn makkelijk bereikbaar vanuit Southampton. Met de trein bent u bovendien in een dik uur in Londen.

Southampton Mayflower Highlights

Mayflower Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte; schrijf je in voor de Mayflower nieuwsbrief!

Naam

Twitter

LinkedIn