Southwark, London

Het verhaal van de Mayflower is sterk verbonden met Southwark, dat een grote rol speelde in de historische oversteek. Rotherhithe heeft een lange geschiedenis in de zeevaart en scheepsbouw, en is de plek waar Christopher Jones, de kapitein en deeleigenaar van het schip, en een groot deel van de bemanning leefden.

In juli 1620 voer de Mayflower uit van Rotherhithe om zich in Southampton aan te sluiten bij een ander schip, de Speedwell, dat uit Nederland was vertrokken. Toen de Speedwell ernstig lek raakte, waren de schepen genoodzaakt om Plymouth aan te doen, waar proviand en passagiers aan boord van de Mayflower moesten worden gepropt. Met zo’n 150 passagiers en bemanningsleden aan boord vertrok het schip weer op 6 september 1620.

De Mayflower vervoerde niet alleen mensen die religieuze vervolging wensten te ontvluchten (de “Saints”, oftewel “Heiligen”) maar ook anderen die misschien wat minder bekend zijn in de populaire verbeelding.

Het grootste deel van de passagiers ging mee om niet-religieuze redenen, maar omdat ze dienaars, handelaar-avonturiers of kooplieden waren. Deze groep stond bekend als de “Strangers” (Vreemdelingen). Allen werden als Pilgrims beschouwd. Daarnaast was er de bemanning, waarvan we van een aantal met zekerheid weten dat ze uit Rotherhithe kwamen, maar waarschijnlijk waren anderen dat ook.

Na een zware tocht naar Amerika, een verschrikkelijke winter, ziekte en tegenspoed keerde het schip en de overlevende bemanning terug in Rotherhithe.

Jones stierf aan uitputting door de vele ontberingen en werd bij St. Mary’s Church begraven. De Mayflower is mogelijk ook in Rotherhithe aan haar einde gekomen: waarschijnlijk werd het schip een aantal jaar later afgebroken, aangezien Rotherhithe ook dienst deed als scheepssloperij.

Bezoek Southwark

Rotherhithe ligt in de Londense borough Southwark, op de zuidelijke oever van de Theems. Het is een internationaal erkende culturele bestemming die vermaard is om zijn levendige podiumkunst en beeldende kunst, geschiedenis en erfgoed. De gemeenteraad van Southwark is dan ook in samenwerking met bedrijven en culturele en maatschappelijke partners bezig een programma aan evenementen en activiteiten op te zetten in de aanloop naar 2020. Onder andere hoort daarbij een speciaal geschreven optreden over de geschiedenis van de Mayflower-reis, toespraken en een erfgoed-route die onder andere langs Shakespeare’s Globe, Borough Market, Tate Modern en The Shard loopt, evenals het erfgoed van Charles Dickens, John Harvard en de Mayflower. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de wereldberoemde attracties langs de Theems zoals Shakespeare’s Globe, Borough Market, Tate Modern en The Shard, evenals het erfgoed van Charles Dickens, John Harvard en de Mayflower.

Het uiteindelijke hoogtepunt van het programma wordt een grootschalig optreden op de Theems om het 400-jarige jubileum te vieren, en Rotherhithe op de kaart te zetten als het begin van de beroemde reis van de Mayflower in 1620.

 

Southwark Mayflower Highlights

  • Bezienswaardigheden
  • Accommodaties
Mayflower Pub, Rotherhithe

The Mayflower Pub

Food and drink

The Mayflower pub is a hidden gem in the heart of Rotherhithe, London.

Brunel Museum

Museum

The Museum is an educational charity run by volunteers and tells the story of one of the world’s great engineering dynasties.

Sands Films

Visitor Attraction

Independent film production facility and venue operating in an 18C listed building

FREE

Canada Water Library + Theatre

Visitor Attraction

London’s 2nd busiest library is designed by world renowned architect Piers Gough, partner at CZWG architects, the Canada Water Library opened in November 2011. The library incorporates a range of cultural and community facilities, reflecting Southwark Council’s ambition to put libraries at the heart of community life.

Surrey Docks Farm

Visitor Attraction

Surrey Docks Farm is an Interactive, Free to Enter educational farm on the banks of the Thames, London

FREE

Time and Talents

Visitor Attraction

Time & Talents is a local charity based dedicated to creating a place where everyone feels part of a community.

FREE

Borough Market

Borough Market's gourmet food market consists of up to more than 100 stalls selling fish, meats, vegetables, ciders, cheeses, breads, coffees, cakes and patisseries

FREE

Southwark Cathedral

Southwark Cathedral is the oldest gothic church in London, dating from around 1220, and is part of the Diocese of Southwark.

FREE

St. Mary’s Church

St Mary's Church, is the local Church of England parish church in Rotherhithe

The Clink Museum

Visitor Attraction

Built upon the original site of The Clink Prison, which dating back to 1144 was one of England’s oldest and most notorious prisons

London Bubble Theatre Company

Mayflower Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte; schrijf je in voor de Mayflower nieuwsbrief!

Naam

Twitter

LinkedIn